TCK 141-147. MADDE HIRSIZLIK SUÇU

hirsizlik-sucu

TCK 141-147. MADDE HIRSIZLIK SUÇU

Hırsızlık suçu, Türk Ceza Kanunu’nun 141.maddesi ve devamında düzenlenmiştir. Hırsızlık suçu temel hali ile Türk Ceza Kanunu’na göre;

Madde 141:Zilyedinin rızası olmadan başkasına ait taşınır bir malı, kendisine veya başkasına bir yarar sağlamak maksadıyla bulunduğu yerden alan kimseye bir yıldan üç yıla kadar hapis cezası verilir.”

 

Hırsızlık Suçunda Daha Fazla Cezayı Gerektiren Haller

 

Yine Türk Ceza Kanunu’nun 142 ve 143. maddelerinde hırsızlık suçunun nitelikli halleri düzenlenmiş olup, ilgili madde hükümleri şu şekildedir:

 

Hırsızlık suçunun;

Madde 142/1-a: “Kime ait olursa olsun kamu kurum ve kuruluşlarında veya ibadete ayrılmış yerlerde bulunan ya da kamu yararına veya hizmetine tahsis edilen eşya hakkında,”

Örneğin; belediyenin içerisinde bulunan bankın çalınması…

 

Madde 142/1-c: “Halkın yararlanmasına sunulmuş ulaşım aracı içinde veya bunların belli varış veya kalkış yerlerinde bulunan eşya hakkında,”

Örneğin; kişinin halk otobüsünde iken çantasının çalınması…

 

Madde 142/1-d: “Bir afet veya genel bir felaketin meydana getirebileceği zararları önlemek veya hafifletmek maksadıyla hazırlanan eşya hakkında,”

Örneğin; deprem çadırının çalınması…

 

Madde 142/1-e:Adet veya tahsis veya kullanımları gereği açıkta bırakılmış eşya hakkında,”

Örneğin; deniz kıyısına bırakılan balıkçı teknesinin çalınması…

işlenmesi halinde üç yıldan yedi yıla kadar hapis cezasına hükmolunur.

 

Hırsızlık suçunun;

Madde 142/2-a: “Kişinin malını koruyamayacak durumda olmasından veya ölmesinden yararlanarak,”

Örneğin; trafik kazası sonucunda şoka giren kişinin arabasından bilgisayarının çalınması…

Madde 142/2-b: “Elde veya üstte taşınan eşyayı çekip almak suretiyle ya da özel beceriyle,”

Örneğin; kişi yolda yürürken cep telefonu ile konuştuğu esnada cep telefonunun çalınması…

 

Madde 142/2-c: “Doğal bir afetin veya sosyal olayların meydana getirdiği korku veya kargaşadan yararlanarak,”

Örneğin; deprem sonucunda yıkılan binaya girilerek hırsızlık yapılması…

 

Madde 142/2-d: “Haksız yere elde bulundurulan veya taklit anahtarla ya da diğer bir aletle kilit açmak veya kilitlenmesini engellemek suretiyle,”

Örneğin; maymuncuk aracılığı ile eve girilerek hırsızlık yapılması…

 

Madde 142/2-e: “Bilişim sistemlerinin kullanılması suretiyle,”

Örneğin; kişinin internet bankacılığı şifresi ele geçirilerek, hesabın içerisindeki paranın 3.bir kişinin hesabına aktarılması…

 

Madde 142/2-f: “Tanınmamak için tedbir alarak veya yetkisi olmadığı halde resmi sıfat takınarak,”

Örneğin; kişinin peruk takarak hırsızlık yapması…

 

Madde 142/2-g: “Büyük veya küçükbaş hayvan hakkında,”

Örneğin; kişinin ahırından inek çalınması…

 

Madde 142/2-h: “Herkesin girebileceği bir yerde bırakılmakla birlikte kilitlenmek suretiyle ya da bina veya eklentileri içinde muhafaza altına alınmış olan eşya hakkında,”

Örneğin; cami içerisindeki tablonun çalınması…

işlenmesi halinde beş yıldan on yıla kadar hapis cezasına hükmolunur. Suçun, bu fıkranın (b) bendinde belirtilen surette, beden veya ruh bakımından kendisini savunamayacak durumda olan kimseye karşı işlenmesi halinde, verilecek ceza üçte biri oranına kadar artırılır.

 

Madde 142/3: “Suçun, sıvı veya gaz halindeki enerji hakkında ve bunların nakline, işlenmesine veya depolanmasına ait tesislerde işlenmesi halinde, beş yıldan on iki yıla kadar hapis cezasına hükmolunur. Bu fiilin bir örgütün faaliyeti çerçevesinde işlenmesi halinde, ceza yarı oranında artırılır ve on bin güne kadar adli para cezasına hükmolunur.

Örneğin; petrol rafinerisinde sıvı haldeki enerjinin işlenmesi…

 

Madde 142/5: “Hırsızlık suçunun işlenmesi sonucunda haberleşme, enerji ya da demiryolu veya havayolu ulaşımı alanında kamu hizmetinin geçici de olsa aksaması halinde, yukarıdaki fıkralar hükümlerine göre verilecek ceza yarısından iki katına kadar artırılır.

Örneğin; mahalleye elektrik veren kabloların kesilerek çalınması…

 

Madde 143: “Hırsızlık suçunun gece vakti işlenmesi halinde, verilecek ceza yarı oranında artırılır.

Örneğin; saat 16.00’da hırsızlık yapmak için eve giden failin, evdeki eşyaları toplayıp arabasına yüklemeyi bitirdiği saat 02.00 olsun. Bu durumda hırsızlık suçunun gece vakti işlendiği kabul edilir.

NOT: Türk Ceza Kanunu’nun 6. maddesinde “gece vakti” açıklanmış olup; güneşin batmasından 1 saat sonra ile güneşin doğmasından 1 saat önceki zaman dilimi, gece vakti olarak kabul edilmiştir. Hırsızlığın bu zaman diliminde meydana gelmesi halinde suçun nitelikli hali meydana gelmiş olacaktır.

 

Hırsızlık Suçunda Daha Az Cezayı Gerektiren Haller

 

Türk Ceza Kanunu’nun 144, 145, 146 ve 147. maddelerinde hırsızlık suçunda cezayı azaltan haller düzenlenmiş olup, ilgili madde hükümleri şu şekildedir:

Hırsızlık suçunun;

Madde 144/1-a: “Paydaş veya elbirliği ile malik olunan mal üzerinde,”

Madde 144/1-b: “Bir hukuki ilişkiye dayanan alacağı tahsil amacıyla,”

işlenmesi halinde, şikayet üzerine, fail hakkında iki aydan bir yıla kadar hapis veya adli para cezasına hükmolunur.

Örneğin; kiracının, ev sahibine kira borcunu ödememesinin üzerine; ev sahibinin, kiracının koltuklarını çalması…

 

Madde 145: “Hırsızlık suçunun konusunu oluşturan malın değerinin azlığı nedeniyle, verilecek cezada indirim yapılabileceği gibi, suçun işleniş şekli ve özellikleri de göz önünde bulundurularak, ceza vermekten de vazgeçilebilir.”

Örneğin; manavdan elma çalınması…

 

Madde 146: “Hırsızlık suçunun, malın geçici bir süre kullanılıp zilyedine iade edilmek üzere işlenmesi halinde, şikayet üzerine, verilecek ceza yarı oranına kadar indirilir. Ancak malın suç işlemek için kullanılmış olması halinde bu hüküm uygulanmaz.”

Örneğin; bir kişinin arabasını kaçırıp, daha sonrasında tekrar yerine bırakmak…

 

Madde 147: “Hırsızlık suçunun ağır ve acil bir ihtiyacı karşılamak için işlenmesi halinde, olayın özelliğine göre, verilecek cezada indirim yapılabileceği gibi, ceza vermekten de vazgeçilebilir.”

Örneğin; hasta bir kişi için ilaç çalınması…

 

Hırsızlık Suçunda Görevli ve Yetkili Mahkeme

 

Hırsızlık suçunda görevli mahkeme Asliye Ceza Mahkemesi iken, yetkili mahkeme ise hırsızlık suçunun işlendiği yer mahkemesidir.

 

Hırsızlık Suçu Yargıtay Kararları

 

Hırsızlık Suçunda Malın Değerinin Az Olması

 

“… müştekinin işyerinden 35,00 TL bozuk para çalan suça sürüklenen çocuk hakkında suçun işleniş şekli ve özellikleri itibariyle ceza vermekten vazgeçilemeyecek ise de, hırsızlık konusunu oluşturan malın değerinin miktar olarak az olması nedeniyle TCK’nın 145. maddesi gereğince verilen cezadan belirlenecek oranda indirim yapılması suretiyle karar verilmesi gerektiği halde, TCK 145. maddesinin 2. cümlesine amacı dışında anlam yükleyerek yerinde olmayan gerekçe ile yazılı şekilde ceza verilmesine yer olmadığına dair hüküm kurulması bozma nedenidir…” (Yargıtay 17. CD. 2018/5991 E., 2019/82 K.)

 

 

Hırsızlık Suçunun Gece Vakti İşlenmesi

 

“… Mağdurun 27/01/2016 tarihli kolluk ifadesinde, suça konu motosikleti saat 18:00 sıralarında ikamet ettiği evin bahçesine park ettiğini beyan etmesi ayrıca suç tarihinde güneşin 16:54’te battığının TCK’nın 6/1-e maddesine göre saat 17:54”den sonraki zaman diliminin gece olarak kabul edilmesi gerektiğinin kabulü ile sanığın eyleminin TCK.’nın 143/1. maddelerine uyduğu gözetilmeksizin, eksik inceleme ile yazılı şekilde hüküm kurulması bozma nedenidir…” (Yargıtay 6. CD. 2020/10684 E., 2021/13081 K.)

 

Hırsızlık Suçunda Zorunluluk Hali

 

“… Olay günü çok sayıda kişinin karıştığı kavgada bıçakla yaralanan arkadaşı İ.’ı hastaneye yetiştirmek amacıyla ekip aracını çalan sanığın arkadaşını hastaneye götürdüğü, aracın da kolluk kuvvetleri tarafından hemen acil servis önünde bulunduğunun anlaşılması karsısında, sanığın eyleminin TCK’nın 147. maddesinde düzenlenen “zorunluluk hali” kapsamında kaldığı, bu nedenle sanık hakkında CMK’nın 223/3-b bendi uyarınca ceza verilmesine yer olmadığına şeklinde karar verilmesi gerekirken, hukuka uygunluk nedeni bulunduğundan bahisle yazılı şekilde beraat kararı verilmiş olması bozmayı gerektirmiştir…” (Yargıtay 13. CD. 2014/9942 E., 2014/31481 K.)

Islah harcı hesaplama için bizimle iletişime geçebilirsiniz.

Bülten

Bültenimize Abone Olabilirsiniz

Çalışma Saatlerimiz
Pazartesi - Cuma

09:00 - 18:30

Cumartesi

10:00 - 17:00

Pazar

Kapalı

Call Now Button