
Kiracı Tahliye Davası Hakkında 2025
Kiracı tahliye davası taraflar arasında geçerli bir şekilde kurulmuş olan konut veya çatılı işyeri kira sözleşmesi doğrultusunda ortaya çıkan ihtilafları , Türk Borçlar Kanunu veyahut İcra ve İflas kanunu hükümlerine göre kiraya veren taraf lehine kiralayan aleyhine olacak şekilde sona erdiren dava türüne denir. Nitekim bu ihtilaflar;
İcra ve İflas kanunu hükümleri bakımından:
-Kiralanan taşınmazların ilamsız icra yolu ile tahliyesi Türk Borçlar Kanunu hükümleri bakımından:
- Mecurun ihtiyaç nedenine dayalı tahliyesi,
- Kiraya veren tarafça kiralayana yazılı şekilde en az iki kez bildirimda bulunmak şartı ile mecurun ödenmemiş kira bedeli borcu sebebeine dayalı tahliye,
- Mecur hakkında verilen yazılı tahliye taahhütnamesi sebebine dayalı tahliyesi Dava sebeplerine dayanarak çözüme kavuşturulmaktadır.
Yukarıda detaylı şekilde bahsedilen dava sebepleri her somut olayın özellikleri bakımından farklı bir hukuki sonucu ortaya çıkaracağını vurgulamakla beraber sürecin en hızlı ve etkin şekilde çözümü için alanında uzman ekibimizden yardım almanız lehinize olacaktır.
Kiracı Tahliye Taahhütnamesi Nedir?
Türk Borçlar Kanunu hükümleri uyarınca Tahliye Taahhütnamesi, kiralayan tarafın mecuru belli bir tarihte tahliye edeceğine ilişkin vaatte bulunduğu senede denir.
Nitekim yerleşik Yargıtay ilamları uyarınca Tahliye Tahhütnamesinin hukuk aleminde sonuç
doğurabilmesi için bazı geçerlilik şartlarını bir arada taşıması gerekir. İş bu şartlar;
-Tahliye Taahhüdü taraflar arasında geçerli bir şekilde kurulan kira akdinden sonra
tanzim edilmelidir.
-Tahliye Taahhüdü Düzenleme ve Tahliye tarihi tereddüte mahal vermeyecek şekilde
içermelidir. Uygulamda sıklıkla tahliye tarihi boş şekilde bırakıldığına sıklıkla karşılaşılmaktadır. Nitekim bu durum söz konusu taahhüdün sıhhatini etkilemiş olsa da yerleşik Yargıtay ilamlarına göre tahliye tarihinin boş bırakılması kiralayan tarafından söz konusu bütün durumların göze alındığının kabul edildiği gerekçesiyle taahhüdün sıhhatine zarar verilmediği şeklinde düzenlemede bulunmuştur.
-Tahliye taahhütnamesi kiralayanın el ürünü olmalıdır
Yukarıda açıklanan şekilde tanzim edilen Tahliye Taahhütnamesi, Tahhütnamede vaadedilen tahliye tarihinden bir ay içerisinde kiralayan tarafından İcra Müdürlüğü aracılığıyla işleme konu edilmelidir.
Tahliye taahhütnamesinin kira akdiyle aynı tarihte imza edilmesi durumuna da uygulamada sıklıkla karşılaşılmaktadır. İşbu durumun yukarıda açıkladığımız üzere taahhütnamenin sıhhatini etkilediği sarihtir. Bu doğrultuda kira akdi ile aynı tarihli bir tahliye taahhütnamesi imzalamak zorunda kaldığınız durumda söz konusu tahliye taahhütnamesinin imzaladığınız tarihte taahhütnameyi, tarih bilgisini içeren bir fotoğraf ile belgelemeniz yararınıza olacaktır.
Kiracı Tahliye Taahhütnamesi İmzalamak Zorunda Mıdır?
Hayır, Kiralayan tarafın Tahliye Taahütnamesini imza etmeye yönelik kanundan doğan herhangi bir yükümlülüğü bulunmamaktadır. Zira Tahliye Taahhüdü yalnızca kiralayan ve kiraya veren tarafın karşılıklı birbirine uygun rızası doğrultusunda açıklanan irade beyanından ibarettir. Bu kapsamda Tahliye Taahhüdü tarafların üzerinde serbestçe tasarruf edebileceği durumlar kapsamında kaldığından bahisle kanuni düzlem bakımından imza edilip edilmemesine yönelik herhangi bir amir hüküm bulunmamaktadır.
Kiracı Tahliye Davası Ne Kadar Sürer?
Tahliye taahhütnamesi ilgili mecurun tahliyesini sağlayabilmek adına en kısa ve en etkili hukuki çaredir.
Tahliye Taahütnamesinin dayanak olduğu tahliye emrine kiralayan tarafça itiraz edip etmeme durumuna göre sürecin sonuçlanması için geçirilmesi gereken süre değişiklik göstermektedir.
Tahliye emrine kiralayan tarafından itiraz edilmemesi halinde yaklaşık olarak 3 aylık zaman dilimi içerisinde ilgili mecurun tahliyesi mümkün olmaktadır.
Kiralayan tarafça tahliye emrine itiraz edilmesi halinde itirazın kaldırlması ve taşınmazın tahliyesine karar verilmesi için başvurulacak olan yargı yolunun sonuçlanması durumuna göre 2 yıl ile 3 yıl arasında tahliye mümkün olacaktır.
Tahliye Taahhütnamesi Var Kiracı Çıkmıyor Ne Yapılmalıdır?
Geçerli bir şekilde tanzim edilen tahliye taahhütnamesi olduğu halde ilgili mecur kiralayan tarafından tahliye edilmiyorsa İcra Müdürlüğü kanalıyla zor kullanma yetkisine dayanarak tahliye mümkün kılınabilecektir.
Tahliye Davası Kapsamında Kiralayan Tarafın Temyiz Kanun Yoluna Başvurusu Tahliyeyi Durdurur Mu?
Yukarıda detaylıca açıkladığımız üzere dava sebebine göre İcra Mahkemeleri veya Sulh Hukuk Mahkemesinde açılan davaların görüldüğü bir yıllık kira bedeli üzerinden hesaplanarak İstinaf veya üç aylık kira bedeli üzerinden hesaplanarak Temyiz Kanun yolu miktarı belirlenir. Belirlenen işbu miktar kesinlik miktarını aşıyorsa ilgisine göre İstinaf veya Temyiz kanun yoluna gidilmesi mümkündür. Bu kapsamda Kiralayan tarafça kanun yoluna başvuru yapılması Tahliyeye ilişkin kısmın infazına engel değildir ancak Tahliyesine ilişkin kısım hakkında Kiralayan tarafça Tehir-i İcra Kararı alınarak hükmün infazının durdurulması mümkündür.
Açıklandığı üzere süreç, dava sebeplerine göre farklılık arz ettiği alanında uzman ekibimizden hukuki danışmalık hizmeti almanız tarafınız lehine olacaktır.