TCK 151-152. MADDE MALA ZARAR VERME SUÇU
Mala zarar verme suçu, Türk Ceza Kanunu’nun 151. ve 152.maddesinde düzenlenmiştir. Mala zarar verme suçu, temel hali ile Türk Ceza Kanunu’na göre;
Madde 151: “Başkasının taşınır veya taşınmaz malını kısmen veya tamamen yıkan, tahrip eden, yok eden, bozan, kullanılamaz hale getiren veya kirleten kişi, mağdurun şikayeti üzerine, dört aydan üç yıla kadar hapis veya adli para cezası ile cezalandırılır.”
Örneğin; bir kişinin arabasının, anahtar ile çizilmesi…
Mala Zarar Verme Suçunda Daha Fazla Cezayı Gerektiren Haller
Yine Türk Ceza Kanunu’nun 152. maddesinde mala zarar verme suçunun nitelikli halleri düzenlenmiş olup, ilgili madde hükümleri şu şekildedir:
Mala zarar verme suçunun;
Madde 152/1-a: “Kamu kurum ve kuruluşlarına ait, kamu hizmetine tahsis edilmiş veya kamunun yararlanmasına ayrılmış yer, bina, tesis veya diğer eşya hakkında,”
Örneğin; sokak lambasının kırılması…
Madde 152/1-b: “Yangına, sel ve taşkına, kazaya ve diğer felaketlere karşı korunmaya tahsis edilmiş her türlü eşya veya tesis hakkında,”
Örneğin; yangın alarmının yerinden sökülmesi…
Madde 152/1-c: “Devlet ormanı statüsündeki yerler hariç, nerede olursa olsun, her türlü dikili ağaç, fidan veya bağ çubuğu hakkında,”
Örneğin; ağacın kökünden kesilmesi…
Madde 152/1-d: “Sulamaya, içme sularının sağlanmasına veya afetlerden korumaya yarayan tesisler hakkında,”
Örneğin; sulama tesisinin yıkılması…
Madde 152/1-e: “Grev veya lokavt hallerinde işverenlerin veya işçilerin veya işveren veya işçi sendika veya konfederasyonlarının maliki olduğu veya kullanımında olan bina, tesis veya eşya hakkında,”
Örneğin; grevden yana olan ve olmayan işçiler arasında çıkan tartışmada yemekhanenin camlarının kırılması…
Madde 152/1-f: “Siyasi partilerin, kamu kurumu niteliğindeki meslek kuruluşlarının ve üst kuruluşlarının maliki olduğu veya kullanımında olan bina, tesis veya eşya hakkında,”
Örneğin; bir siyasi partinin seçim otobüsünün taşlanarak zarar görmesi…
Madde 152/1-g: “Sona ermiş olsa bile, görevinden ötürü öç almak amacıyla bir kamu görevlisinin zararına olarak,”
Örneğin; haciz işlemi yapan icra memurunun takım elbisesinin yırtılması…
işlenmesi halinde, fail hakkında bir yıldan dört yıla kadar hapis cezasına hükmolunur.
Mala zarar verme suçunun;
Madde 152/2-a: “Yakarak, yakıcı veya patlayıcı madde kullanarak,”
Madde 152/2-b: “Toprak kaymasına, çığ düşmesine, sel veya taşkına neden olmak suretiyle,”
Madde 152/2-c: “Radyasyona maruz bırakarak, nükleer, biyolojik veya kimyasal silah kullanarak,”
işlenmesi halinde, verilecek ceza bir katına kadar artırılır.
Örnek verecek olursak; bir siyasi partinin binasına zarar verilmesi halinde, Türk Ceza Kanunu’nun 152/1-f maddesi uyarınca 1 yıldan 4 yıla kadar hapis cezasına hükmedileceğini belirtmiştik. Fakat, siyasi partinin binasına zarar verme eylemi; molotof kokteyli veya meşale gibi yanıcı bir madde ile gerçekleştirilirse Türk Ceza Kanunu’nun 152/2-a maddesi uyarınca verilecek ceza bir kat daha artırılacağından dolayı, 2 yıldan 8 yıla kadar hapis cezasına hükmedilecektir.
Mala Zarar Verme Suçunda Görevli ve Yetkili Mahkeme
Mala zarar verme suçunda görevli mahkeme Asliye Ceza Mahkemesi iken, yetkili mahkeme ise mala zarar verme suçunun işlendiği yer mahkemesidir.
Mala Zarar Verme Suçunda Yargıtay Kararları
Mala Zarar Verme Suçunun Silah Vasıtası İle İşlenmesi, Suçun Nitelikli Hali Midir?
“… Hükümlünün müştekinin kullandığı kamyon lastiğine tüfekle ateş etmesinin patlayıcı madde kullanılması olarak kabul edilemeyeceği ve eyleminin TCK.nın 151/1. maddesinde tanımlanan ve takibi şikayete tabi olan mala zarar verme suçunu oluşturacağı ve müştekinin şikayetinden vazgeçtiğini belirtmiş olması karşısında, davanın düşmesine karar verilmesi gerekirken, mahkumiyet hükmü kurulması yasaya aykırıdır…” (Yargıtay 8. CD. 2018/10084 E., 2019/7011 K.)
Kamu Malına Zarar Verme Suçu
“Suça sürüklenen çocuğun olay tarihinde tutuklu bulunduğu ceza infaz kurumu koğuşunun duvarlarına boya yapıp, sıvayı kazıyarak ve çarşafları yırtarak zarar vermesi şeklinde gerçekleşen olayda, suça sürüklenen çocuğun eyleminin TCK’nın 152/1-a, 31/3. maddelerinde belirtilen kamu malına zarar verme suçunu oluşturduğu…” (Yargıtay 2. CD. 2021/21908 E. 2022/33 K.)
Islah harcı hesaplama için tıklayın.
Araç değer kaybı için tıklayın.