Araç Değer Kaybı Nedir?

Araç Değer Kaybı Nedir?

Trafik kazası meydana geldiğinde; kaza yapan ve sonrasında onarım gören aracın, kazasız haline oranla piyasa değerindeki farkına “araç değer kaybı” denir. Bir başka deyişle, kaza yapmış olan aracın ekonomik değerinde meydana gelen düşüştür. Kaza geçirmiş olan araç, en iyi şekilde tamamen onarılmış olsa bile hiç kaza geçirmemiş olan bir araçtan daha düşük bir değere sahip olacaktır.

 

Araç Değer Kaybını Talep Edebilmenin Şartları

  • Kaza tarihinden itibaren 2 yıldan fazla süre geçmemiş olmalı.
  • Değer kaybı talep eden taraf, kazada %100 kusurlu olmamalı.
  • Aracın hasar alan bölgesi, daha önceden hasara uğramamış bir bölge olmalı.
  • Araç, ağır hasar kaydına sahip olmamalı.
  • Aracın hasarı, basit onarımlar ile giderilebilecek işlemlerden olmamalı.

 

Araç Değer Kaybını Kim Öder?

 

Trafik kazası sonucunda oluşacak zararı, kusurlu aracın sürücüsü veya araç sahibi öder. Eğer ki aracın zorunlu trafik sigortası bulunuyorsa, araç değer kaybını sigorta şirketi de karşılar. Tek taraflı trafik kazalarında ise, yani kişinin kendi kusuru sonucunda yapmış olduğu kazalarda değer kaybı talep edilemez.

 

Araç Değer Kaybında Zamanaşımı

 

Araç değer kaybı davası, kazanın öğrenildiği tarihten itibaren 2 yıl, her halde ise 10 yıl içinde açılmalıdır. Mağdur olan araç sürücüsü veya araç sahibi, bu süre içerisinde bir talepte bulunmadığı takdirde sonrasında hiçbir şekilde hak iddia edemeyecektir.

 

Araç Değer Kaybında Görevli ve Yetkili Mahkeme

 

Araç değer kaybından doğan tazminat davalarında görevli mahkeme Asliye Hukuk Mahkemeleridir. Ancak, bir sigorta şirketine karşı dava açılacaksa görevli mahkeme Asliye Ticaret Mahkemeleridir.

Araç değer kaybında yetkili mahkeme ise, trafik kazasının meydana geldiği yer mahkemesi veya davalının ikametgahının bulunduğu yer mahkemesinde veya davacının bulunduğu yer mahkemesidir.

 

Araç Değer Kaybı İle İlgili Yargıtay Kararları

 

Araç, Orijinal Parçası İle Tamir Edilse De Araç Değer Kaybı Oluşur Mu?

 

“… Değer kaybı konusunda genel bir değerlendirme ile, araçtaki hasar gören parçaların orjinal parçalar ile değiştiklerini belirterek araçta değer kaybı meydana gelmediğini belirten bilirkişi kök ve ek raporuna dayalı olarak hüküm verilmesi doğru görülmemiştir. Zira aracın sağ ön ve arka çamurlukları, sağ ön kapısı, bagaj kapısı, ön ve arka tamponu ve çamurlukları komple boyanmış ve her ne kadar araçta değişen parçalar orjinal olsa da araçta parça değişimi yapılmış ve araç tamir görmüştür. Açıklanan nedenlerle araç değer kaybına ilişkin yeterince araştırma inceleme yapılıp sonucuna göre karar vermek gerekirken…” (Yargıtay 17. HD. 2016/10460 E., 2019/4369 K.)

Islah harcı hesaplama için bizimle iletişime geçin!

Araç Değer Kaybı, Belirsiz Alacak Davası Olarak Açılabilir Mi?

 

“… Somut olay bakımından davacının belirsiz tazminat alacağı davasına konu ettiği; aracında oluşan değer kaybının varlığının ve miktarının belirlenebilmesi, ancak yargılama sırasında delilerin toplanıp değerlendirilmesinden yani HMK 107/2 maddesinde belirtildiği gibi tahkikatten sonra mümkün olabilecektir. Bir başka anlatımla değer kaybının miktarının tespiti bilirkişi incelemesini gerektirmektedir. Bu nedenle davacının iddia ettiği zararın dava tarihi itibariyle miktar ve değerinin tam ve kesin olarak belirleyebilmesinin davacıdan beklenemeyeceği kabul edilmelidir.

Belirtilen nedenlerle, davacının davaya konu taleplerinin belirsiz alacak davasına konu olabilecek nitelikte olduğu ve dava tarihi itibariyle zararın miktar ve değerini tam ve kesin olarak belirleyebilmesinin davacıdan beklenemeyeceği anlaşılmakla HMK’nın 107. maddesine uygun olarak, aradaki hukuki ilişkiyi ve asgari bir miktar veya değeri belirtmek suretiyle dava açabileceği sonucuna varılmıştır…” (Yargıtay Hukuk Genel Kurulu, 2017/17-1099 E., 2019/460 K.)

 

Pert Olan Araçtan, Değer Kaybı Talep Edilebilir Mi?

 

“Mahkemece bilirkişiden ek rapor alınarak aracın pertinin uygun olduğunun anlaşılmasına göre, olay tarihindeki aracın 2. el piyasa rayiç bedeliyle kazadan sonraki sovtaj (hurda) değerinin belirlenmesi ve piyasa rayiç değerinden sovtaj değerinin mahsubuyla gerçek zarar tespit edilerek, aracın pert olması sebebiyle araçtaki değer kaybını talep edemeyeceği de gözetilerek sonucuna göre karar vermek gerekirken…” (Yargıtay 17.HD., 2013/18994 E., 2014/458 K.)

 

Vekalet ücreti hesaplama için bizimle iletişime geçebilirsiniz.

Bülten

Bültenimize Abone Olabilirsiniz

Çalışma Saatlerimiz
Pazartesi - Cuma

09:00 - 18:30

Cumartesi

10:00 - 17:00

Pazar

Kapalı

Call Now Button