
Kasten Yaralama (TCK Madde 86)
Türk Ceza Kanununda kişinin vücuduna acı veren veya sağlığının ya da algılama yeteneğinin bozulmasına neden olan her davranış, yaralama olarak kabul edilmiştir.
Yaralama suçunun, temel şekli TCK 86/1 Maddede, şikayete bağlı şekli TCK 86/2 Maddede, nitelikli yaralama TCK 86/3 Maddede, ve netice sebebiyle ağırlaşmış yaralama TCK 87. Maddede düzenlenmiştir.
Kasten yaralama suçunun tarafları ancak gerçek ve yaşayan insanlar olabilmekle beraber bu suç tipi ihmalen de işlenebilir. Aynı şekilde kasten yaralamaya teşebbüs ve iştirak da kanunda düzenlenmiştir.
Türk Ceza Kanunu’nun 86. maddesine göre, kasten yaralama suçu, bir kişinin vücut bütünlüğüne kasıtlı olarak zarar verilmesini kapsar. Fail, mağdurun vücuduna acı veren veya sağlığını, algılama yeteneğini bozan bir eylemde bulunursa, 1 ila 3 yıl arasında hapis cezası alabilir. Eğer yaralama, basit bir tıbbi müdahale ile giderilebilecek kadar hafifse, mağdurun şikayeti üzerine ceza 4 ay ile 1 yıl arasında hapis ya da adli para cezası olabilir. Suç kadına karşı işlendiğinde, cezanın alt sınırı 6 aydan az olamaz. Ayrıca, suçun nitelikli hallerde işlenmesi (üstsoya, kamu görevlisine, savunmasız kişilere veya silahla) durumunda ceza artırılır.
TCK Madde 86
(1) Kasten başkasının vücuduna acı veren veya sağlığının ya da algılama yeteneğinin bozulmasına neden olan kişi, bir yıldan üç yıla kadar hapis cezası ile cezalandırılır.
2) Kasten yaralama fiilinin kişi üzerindeki etkisinin basit bir tıbbi müdahaleyle giderilebilecek ölçüde hafif olması halinde, mağdurun şikayeti üzerine, dört aydan bir yıla kadar hapis veya adli para cezasına hükmolunur. Suçun kadına karşı işlenmesi hâlinde cezanın alt sınırı altı aydan az olamaz.
3) Kasten yaralama suçunun;
- a) Üstsoya, altsoya, eşe, boşandığı eşe veya kardeşe karşı,
- b) Beden veya ruh bakımından kendisini savunamayacak durumda bulunan kişiye karşı,
- c) Kişinin yerine getirdiği kamu görevi nedeniyle,
- d) Kamu görevlisinin sahip bulunduğu nüfuz kötüye kullanılmak suretiyle,
- e) Silahla,
- f) Canavarca hisle,
işlenmesi halinde, şikayet aranmaksızın, verilecek ceza yarı oranında, (f) bendi bakımından ise bir kat artırılır.
Neticesi Sebebiyle Ağırlaşmış Yaralama
Neticesi sebebiyle ağırlaşmış suçlar, failin hareketi sonucunda öngörülen suçtan daha ağır bir sonucun gerçekleşmesi durumunda ortaya çıkar. Bu tür suçlarda, failin kasten işlediği temel suçun öngörülenden daha ağır bir netice doğurması, failin daha ağır bir cezaya çarptırılmasına neden olur.
Fail, işlediği suçun temel şekli için kasten hareket etmelidir. Örneğin, kasten yaralama suçunda fail, mağdura bilerek zarar verme amacı güder.
Gerçekleşen ağır netice, failin taksirle gerçekleştirdiği bir durum olabilir. Yani fail, ağır neticenin ortaya çıkacağını istememiş veya öngörmemiş olabilir, ancak bu netice failin dikkatsizliği veya öngörüsüzlüğü nedeniyle meydana gelmiştir.
Örneğin; Bir kişi, kavgada karşı tarafa yumruk atarak yaralama kastıyla hareket eder. Ancak, mağdur yere düşerek başını sert bir zemine çarpar ve beyin kanaması geçirir. Burada failin amacı yalnızca yaralama iken, gerçekleşen sonuç mağdurun hayati tehlike geçirmesi olmuştur. Fail, yaralama suçunu kasten işlemiştir, ancak neticesi bakımından daha ağır bir sonuç meydana gelmiştir. Bu durumda, fail ağırlaştırılmış bir ceza alacaktır.
Neticesi sebebiyle ağırlaşmış suçlarda önemli olan, failin temel suçu işleme kastı ile gerçekleşen ağır netice arasında bir nedensellik bağı bulunmasıdır. Meydana gelen ağır netice failin eyleminden kaynaklanmalı ve bu netice en azından taksirle gerçekleşmiş olmalıdır.
TCK Madde 87
(1) Kasten yaralama fiili, mağdurun;
- a) Duyularından veya organlarından birinin işlevinin sürekli zayıflamasına,
- b) Konuşmasında sürekli zorluğa,
- c) Yüzünde sabit ize,
- d) Yaşamını tehlikeye sokan bir duruma,
- e) Gebe bir kadına karşı işlenip de çocuğunun vaktinden önce doğmasına,
neden olmuşsa, yukarıdaki maddeye göre belirlenen ceza, bir kat artırılır. Ancak, verilecek ceza, birinci fıkraya giren hallerde üç yıldan, üçüncü fıkraya giren hallerde beş yıldan az olamaz.
(2) Kasten yaralama fiili, mağdurun;
- a) İyileşmesi olanağı bulunmayan bir hastalığa veya bitkisel hayata girmesine,
- b) Duyularından veya organlarından birinin işlevinin yitirilmesine,
- c) Konuşma ya da çocuk yapma yeteneklerinin kaybolmasına,
- d) Yüzünün sürekli değişikliğine,
- e) Gebe bir kadına karşı işlenip de çocuğunun düşmesine,
neden olmuşsa, yukarıdaki maddeye göre belirlenen ceza, iki kat artırılır. Ancak, verilecek ceza, birinci fıkraya giren hallerde beş yıldan, üçüncü fıkraya giren hallerde sekiz yıldan az olamaz.
(3) Kasten yaralamanın vücutta kemik kırılmasına veya çıkığına neden olması halinde, yukarıdaki maddeye göre belirlenen ceza, kırık veya çıkığın hayat fonksiyonlarındaki etkisine göre, yarısına kadar artırılır.
(4) Kasten yaralama sonucunda ölüm meydana gelmişse, yukarıdaki maddenin birinci fıkrasına giren hallerde sekiz yıldan oniki yıla kadar, üçüncü fıkrasına giren hallerde ise oniki yıldan onsekiz yıla kadar hapis cezasına hükmolunur.
Yaralama suçunun daha ağır sonuçlara yol açması halinde failin cezası artırılır. Madde 87, yaralama sonucunda mağdurun maruz kalabileceği ciddi bedensel ve ruhsal zararları düzenlemektedir.
- Madde 87/1: Kasten yaralama suçunun,
-
- Mağdurun duyu veya organlarından birinin işlevinin yitirilmesine,
- Konuşma yeteneğinin kaybolmasına,
- Yüzünde sabit iz kalmasına,
- Hayati tehlike geçirmesine,
- Gebe bir kadına karşı işlenip de çocuğunun düşmesine neden olması halinde, fail iki yıldan beş yıla kadar hapis cezası ile cezalandırılır.
- Madde 87/2: Yaralama fiili, mağdurun,
-
- İyileşmesi mümkün olmayan bir hastalığa veya bitkisel hayata girmesine,
- Duyu veya organ kaybına neden olmuşsa, ceza beş yıldan on yıla kadar hapis cezasıdır.
- Madde 87/3: Suçun nitelikli hallerde işlenmesi (TCK Madde 86/3’te sayılan durumlar) halinde, yukarıdaki cezalar bir kat artırılır.
- Madde 87/4: Kasten yaralama sonucunda ölüm meydana gelmişse, yukarıdaki maddenin birinci fıkrasına giren hallerde sekiz yıldan oniki yıla kadar, üçüncü fıkrasına giren hallerde ise oniki yıldan onsekiz yıla kadar hapis cezasına hükmolunur.
Yaralama Suçunda Şikayet ve Zamanaşımı
Yaralama suçlarında mağdurun şikayeti bazı durumlarda önem arz eder. Basit yaralama suçları şikayete tabi iken, neticesi ağırlaşmış yaralama ve nitelikli hallerde şikayete gerek olmaksızın re’sen soruşturma başlatılır.
Yaralama suçlarının zamanaşımı süresi, kanunda öngörülen cezanın üst sınırına göre değişiklik gösterir ve genellikle 8 ile 15 yıl arasında değişir.
Kasten Yaralama Suçundan Ne Kadar Ceza Alınır?
Yaralama suçları, ceza hukukunun önemli bir konusudur. Her somut olay kendi içinde değerlendirilmekte ve failin kastı, işleniş şekli ile meydana gelen sonuçlar dikkate alınarak hüküm verilmektedir.
Bununla beraber, yargılama sonunda verilecek ceza olayın niteliğine göre;
Kasten başkasının vücuduna acı veren, sağlığını ya da algılama yeteneğini bozan kişi, 1 ila 3 yıl hapis cezası alır.
Kasten yaralama fiili, basit bir tıbbi müdahale ile giderilebilecek hafiflikteyse, mağdurun şikayeti üzerine 4 aydan 1 yıla kadar hapis veya adli para cezasına hükmolunur. Suç kadına karşı işlenirse cezanın alt sınırı 6 aydan az olamaz.
Kasten yaralama suçu; üstsoya, altsoya, eşe, boşanmış eşe, kardeşe karşı, beden veya ruh bakımından kendini savunamayacak durumda olan kişiye karşı, kamu görevi nedeniyle, kamu görevlisinin nüfuzunu kötüye kullanarak, silahla veya canavarca hisle işlenir ise ceza yarı oranında, canavarca hisle işlenirse 1 kat artırılır.
Kasten yaralama duyularından veya organlarından birinin işlevinin sürekli zayıflamasına, konuşma zorluğuna, yüzde sabit ize, hayati tehlikeye, gebe kadının çocuğunun vaktinden önce doğmasına neden olursa ceza bir kat artırılır (alt sınır 3 veya 5 yıldan az olamaz).
Kasten yaralama; iyileşme olasılığı olmayan hastalık veya bitkisel hayata girmesine, organ işlevinin kaybına, konuşma ya da çocuk yapma yeteneklerinin kaybına, yüzde sürekli değişikliğe, gebe kadının çocuğunun düşmesine neden olursa ceza iki kat artırılır (alt sınır 5 veya 8 yıldan az olamaz).
Kasten yaralama sonucu kemik kırılması veya çıkığı olursa, ceza yarısına kadar artırılır; etkisi hayat fonksiyonlarına göre belirlenir.
Kasten yaralama sonucunda ölüm meydana gelirse, suçun işleniş şekline göre 8 ila 12 yıl, nitelikli hallerde 12 ila 18 yıl hapis cezası verilir.
Kasten yaralamanın ihmali davranışla işlenmesi halinde, verilecek ceza üçte ikisine kadar indirilebilir. Bu hükmün uygulanmasında kasten öldürmenin ihmali davranışla işlenmesine ilişkin koşullar göz önünde bulundurulur.
Taksirle yaralama suçu nedir, cezası ne kadar ve daha fazlasını öğrenmek için bağlantıyı ziyaret edebilirsiniz.
Tüm hukuki süreçlerinizde destek almak için BB Hukuk Danışmanlık ile iletişime geçebilirsiniz.